Behandeling

Het plukken

Het plukken gebeurt met de hand, het dode bovenste haar wordt met de hand verwijderd, zodat het nieuwe haar vrij is om te groeien. Als de vacht goed plukrijp is voelt de hond hier niets van. Wanneer je deze hond niet plukt, heeft u kans dat uw hond last van jeuk krijgt, omdat het dode haar in zijn huid blijft zitten. Rassen die geplukt kunnen worden zijn onder andere: bouvier, ruwharige teckel, border terrier.

  Het Effileren

  Met effileren dun je de vacht uit . Dit doe je met een effileerschaar, om de vacht er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. De hond mag er niet geknipt uitzien. Effileerhonden zijn onder andere: Golden retriever, Engelse cockerspaniel , Engelse springer spaniel.

   Het knippen

   Met een schaar wordt de gehele vacht ingekort. Daarna wordt de hond gewassen en droog geföhnd, waarna hij met de schaar in gewenst model wordt gezet. Rassen die geknipt worden zijn onder andere poedel, bichon frisé, doodles.

    Het scheren

    Met de tondeuse kan de vacht in verschillende lengtes worden geschoren. Eerst wordt de hond voorgeschoren en ontklit, daarna wordt hij gewassen met bij de vacht passende shampoo. Als hij droog is geföhnd wordt hij met de tondeuse nageschoren en in het gewenst model gezet. Scheren is in principe op ieder ras van toepassing behalve op de rassen die geplukt behoren te worden. Deze zullen namelijk kleurverandering van vacht krijgen en mogelijk ook huidproblemen.

     Ontwollen

     Veel honden hebben een ondervacht die bestaat uit wollig haar. Dit haal ik met een speciale kam en techniek uit de vacht zodat de vacht vele malen luchtiger wordt en de huid weer goed kan ademen. Ontwollen wordt gedaan bij onder andere: keeshonden, poolhonden, duitse herder, schotse herdershond, berner sennenhond.

      Borstelen en kammen

      Hierbij wordt de vacht geheel behandeld, om zo los zittend haar en eventueel klitten te verwijderen. Het borstelen/kammen van de vacht is een goede massage voor de huid en stimuleertde bloedsomloop. Het is daarom heel belangrijk om uw hond regelmatig te borstelen/kammen. Een slecht verzorgde vacht (klitten en vervilting) kan huidproblemen veroorzaken. Het klitvrij maken van de vacht is helaas niet prettig voor uw hond en niet altijd pijnloos. Is de vacht vervilt, dan is het voor mij onmogelijk, om er een leuk model van te maken. Vaak is de enige oplossing: kaal scheren. Wilt u toch een leuk behaard hondje en heeft u vragen over het borstelen/kammen? Kom gerust even langs, dan laat ik u graag zien, hoe u het beste, de vacht van uw hond kunt onderhouden.

       Wassen en föhnen

       Bij elke behandeling word de hond gewassen met een speciale honden shampoo. Was je hond nooit met shampoo die niet bedoeld is voor honden, die tast de talg laag aan van de hond, met gevolg tot huidproblemen.

        Oren en nagels

        De behandeling van uw hond is inclusief het schoonmaken en verwijderen van haren uit de oren, en knippen van de nagels